preskoči na sadržaj
Obavijesti, vijesti i najave

Noć knjige


Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja. To je za svjetsku književnost vrlo značajan i simboličan datum jer su tog dana 1616. godine umrli  veliki književnici Miguel de Cervantes i William Shakespeare.
Neću vas danas podsjećati koliko nam je knjiga značajna i zašto je čitanje važno, ali ću vas upoznati s nekoliko zanimljivih činjenica o knjizi.
⭐ Jedna od najmanjih knjiga na svijetu nalazi se upravo u Hrvatskoj.  Riječ je o knjižici koja sadrži molitvu "Oče naš" na sedam jezika. Knjižica se nalazi u muzeju samostana na Visovcu. Stranice knjige su 3,5 mm x 3,5 mm. Tiskana je u Guttenbergovu muzeju u Mainzu.
⭐ Najdužu rečenicu ikad napisanu u jednoj knjizi napisao je irski književnik James Joyce u romanu "Uliks". Rečenica se sastoji od 4000 riječi.
⭐ Prije izuma papira, knjige su se pisale na različitim materijalima, između ostalog na glinenim pločicama, kori od drveta, palminu lišću, životinjskim kožama, različitim vrstama tekstila, na pločicama izrađenima od drva, različitih kovina ili bjelokosti...
⭐ Knjige su u Srednjem vijeku bile vrlo rijetke jer je njihova izrada bila jako skupa, a pismenih i obrazovanih ljudi je bilo jako malo. Knjige su posjedovali učenjaci, plemstvo i duhovni stalež (svećenici). Izuzetno vrijedne knjige su u samostanima često bile okovane u lance kako bi se spriječila njihova krađa. Lanac je bio dovoljno dug za čitanje na stolu, ali je knjigu bilo nemoguće iznijeti iz knjižnice. Redovnici su ljubomorno i brilžljivo prepisivali i čuvali svoje knjige.
⭐ Prva tiskana knjiga je Gutenbergova Biblija tiskana 1455. godine. Knjige tiskane do 1500. godine nazivaju se inkunabule i vrlo su vrijedne.
⭐ Najskuplja knjiga na svijetu je Codex Leicester Leonarda Da Vincija. Kupio ju je Bill Gates za nevjerojatnih 30.8 milijuna dolara.
⭐ Roman Marka Twaina "Pustolovine Toma Sawyera” prva je knjiga napisana na pisaćem stroju.
⭐ Prva hrvatska tiskana knjiga je Misal po zakonu rimskoga dvora, tiskan 22. veljače 1483. godine na hrvatskom jeziku, na uglatoj glagoljici.  Ukupno je sačuvano jedanaest primjeraka Misala; šest ih se čuva u hrvatskim znanstveno-kulturnim ustanovama, a najstariji primjerak Misala nalazi se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
⭐ Bibliofil je osoba koja voli knjige, ljubitelj knjiga.
⭐ Bibliosmija je riječ koja označava uživanje u mirisu starih knjiga.
⭐ Za pisanje romana prosječne dužine potrebno je oko 500 sati.
⭐ Procjenjuje se da na svijetu trenutno postoji oko 150 milijuna knjiga.


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Pilat Federici   datum: 22. 4. 2020.

Tražilica

Savjetovanje mladih

Školska brošura


Omoguru

Erasmus+


eTwinning projekti


Katalog knjižnice


Društvene mreže

SLUŽBENA FACEBOOK STRANICA OŠ-SE RIVARELA

 

SLUŽBENI YOUTUBE KANAL OŠ-SE RIVARELA


Medijska pismenost

Dan škole


Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 46638
Ovaj mjesec: 2466
Ovaj tjedan: 280
Danas: 2
preskoči na navigaciju