preskoči na sadržaj
Obavijesti, vijesti i najave

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju - 22.10.2021.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježava se 22. listopada. Mucanje je poremećaj tečnosti govora koji počinje u djetinjstvu, a okarakteriziran je čestim ponavljanjem glasova ili slogova, čestim produljavanjem zvukova, čestim blokadama i okolišanjem u komunikaciji. Mucanje uzrokuje anksioznost zbog govorenja. No bez obzira na teškoće u govoru, osobe koje mucaju su kreativne, šaljive, pametne i zanimljive. U komunikaciji s osobama s mucanjem preporuča se ne uskakati i ne dovršavati riječi umjesto njih, ne prekidati ih, nego strpljivo slušati do kraja. Primjer toga što ne trebate raditi kada razgovarate s osobama koje mucaju možete pogledati u videu Udruge studenata logopedije Logomotiva.

 

Također, u našoj školskoj knjižnici možete pronaći i slikovnicu Pjev riječi. Glavni lik priče, dječak Marko kreće u školu i po svemu je baš kao i njegovi prijatelji u vrtiću, osim po jednoj stvari - Marko muca. U priči Pjev riječi Marko će nam ispričati kako izgleda njegovo djetinjstvo, čemu se nada i što sve treba svakoga dana učiti i vježbati kako bi svladao vještinu o kojoj drugi ni ne razmišljaju a koja mu je potrebna kako bi se bolje povezao sa svijetom oko sebe.Cilj ove priče je razumjeti teškoću, prihvatiti različitost i razviti suosjećanje prema svakome, posvuda i uvijek, a posebno prema djeci koja mucaju ili imaju neku drugu teškoću povezanu s govorom.

Trudim se kod stričeka Luke i tete Martine jer znam da bih htio biti dobar glumac kada porastem, a za to zanimanje je vrlo važno kako se govori. Zato najviše volim ići subotom na svoje vježbice jer uživam u predstavama sa svojim prijateljima. Volim glumiti da sam netko drugi jer tada mogu govoriti kao netko drugi. Jednoga ću dana možda glumiti u pravome kazalištu i pozvati Karla, Rafu i Piju da me dođu gledati. Siguran sam da ćemo zauvijek ostati prijatelji jer s njima se dobro osjećam. Oni su ja i ja sam oni, razumijemo jedni druge kako se osjećamo, radujemo se svakom poboljšanju našeg govora. Oni su moja „banda“, a ja njihov „bandit“. Jedino bih još volio imati više takvih prijatelja i među ostalom djecom koja nemaju potrgani govor. Uz njih bih se volio osjećati isto tako dobro i prihvaćeno.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Betina Boban   datum: 22. 10. 2021.

Tražilica

IDIZ - izvješće

Savjetovanje mladih

Školska brošura


Katalog knjižnice


Društvene mreže

 


Medijska pismenost

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 67997
Ovaj mjesec: 425
Ovaj tjedan: 736
Danas: 24
preskoči na navigaciju